گزارش ساواک درباره فعالیت های سیاسی آیت الله اختری
انتشار: آذر 02، 1401
بروزرسانی: 30 خرداد 1404

گزارش ساواک درباره فعالیت های سیاسی آیت الله اختری

گزارش ساواک درباره فعالیت های سیاسی آیت الله اختری

در بعضی موارد نیز اشیایی به سقف قفس زده می شد تا با ایجاد صداهای ناهنجار، اعصاب و روان زندانی را به هم بریزند. در وسط حیاط دایره ای شکل زندان، حوض آبی قرار داشت که همیشه پر از آب بود و برای شکنجه استفاده می شد. شکنجه گرها نه تنها صورت زندانی را تا مرز خفگی در آب فرومی بردند، بلکه بدن مجروح بعضی از آن ها را در سرمای زمستان در حوض می انداختند. پس از خیس شدن بدن زندانی نیز شروع به زدن کابل و شلاق به او می کردند که بسیار سخت و طاقت فرسا بود. تخت شلاق نیز روش دیگر شکنجه گران بود؛ به این ترتیب که دست و پای زندانی را به بالا و پایین تخت می بستند.

از مسئولین اداره کل سوم (امنیت داخلی) برای یک سفر دو روزه با موضوع مذاکره درباره امام خمینی وارد بغداد می شود. شاکر در این دیدار به ملاقاتش با امام اشاره می کند و می گوید «خیلی جدی با او حرف زدم و صریحاً دو مساله را جلویش گذاشتم که یا خودش را کاملاً از فعالیت کنار بکشد یا اینکه ما خودمان مستقیماً او را وادار به سکوت می کنیم و راه سومی هم از نظر ما وجود ندارد. » دو پرونده ی باز و مهم این دو سرویس اطلاعاتی بودند که اولی برای ایران و دومی برای عراق اهمیتی ویژه داشتند. از این به بعد بود که سطح فعالیت های دفتر نمایندگی ویژه ساواک در بغداد نیز بالاتر رفت و در ارتباط با شخص سعدون شاکر و دفتر ویژه سرویس اطلاعات عراق قرار گرفت. یکی از نتایج این بهبود روابط، تعهد طرف عراقی بر این نکته بود که تنها در صورتی با اقامت ایرانیان مخالف رژیم شاه در این کشور موافقت کنند که او زندگی آرام و دور از فعالیت های سیاسی داشته باشد. نکته ای که در سفر نصیری به عراق نیز مورد تاکید قرار گرفته بود.

  • آخرین روزهای بهمن، جلسات دادگاه بدوی ۱۱ متهم مجاهدین خلق که مسعود رجوی نیز جزو آنها است برگزار می شود.
  • پس از پیروزی انقلاب، کاظم رجوی با حکم کریم سنجابی وزیر امورخارجه دولت موقت عهده دار نمایندگی دائمی ایران در دفتر سازمان ملل در ژنو و پس از آن در سفارت ایران در سنگال مشغول فعالیت شده بود.
  • رؤسای شهربانی در سال های بعد از شهریور ۱۳۲۰، هم به دلیل برقراری حکومت نظامی که قسمت اعظم اختیارات شهربانی را به خود اختصاص داده بود و هم به سبب حالت انفعالی که در افسران و ماموران شهربانی به وجود آمده بود، قدرت و اختیار زیادی سازمان اطلاعات و امنیت کشور ایران نداشتند.
  • شایعات و اخباری وجود داشت که نشان می داد معتضد مایل بود پس از عزل نصیری در رأس ساواک قرار گیرد، او نیز مانند بسیاری از کارگزاران رژیم پهلوی، پیش از پیروزی انقلاب اسلامی از کشور گریخت و دیگر در انظار عمومی و نیز عرصه فعالیتهای سیاسی و اجتماعی نامی از او به میان نیامد.
  • با وجود تعهد کتبی مبنی بر عدم اظهار مطالب خلاف بر بالای منبر، در مجلس جشنی که به مناسبت تولد حضرت امام حسن مجتبی منعقده در مسجد پاچنار سمنان که صحن مسجد مزین به تمثال های حضرت محمد(ص) و حضرت علی(ع) و همچنین تمثال اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بوده، اظهار داشته نصب عکس در مسجد مکروه می باشد و به همین جهت تمام تمثال ها جمع آوری گردیده.

هنگامی که بهمن نادری پور معروف به تهرانی از بازجویان ساواک که مدتی قبل دستگیر شده بود در مصاحبه ای تلویزیونی جزئیات کشته شدن این افراد را افشا کرد. نادری پور که در ساواک رهبر عملیات بخش احزاب و دستجات کمونیستی و مدتی مسئول آن بود، از سال ۵۱ تا ۵۶ در کمیته مشترک ضد خرابکاری و پس از آن در کمیته زندان اوین مشغول به کار بود. به گفته عیسی پژمان، آخرین نماینده ساواک در عراق مأموریت تدوین لایحه سازمان اطلاعات و امنیت کشور بر عهده سرلشکر حسن پاکروان، رییس رکن دو ارتش گذاشته شد.

سینمایی های انقلابی آخر هفته اعلام شد/ یک «روز باشکوه» در پایان هفته

با وجود این روش های غیرانسانی، فقدان وضعیت بهداشتی و درمانی مناسب نیز یکی دیگر از حربه های ساواک برای افزایش درد و رنج متهمان بود. در بسیاری از موارد زندانیانِ آسیب دیده از شکنجه به طور کاملاً غیر بهداشتی تحت معالجه قرار می گرفتند و آنهایی هم که به بیمارستان ها منتقل می شدند از خدمات درمانیِ مناسب بهره نمی برند. همچنین بنا به گزارش های متعدد سازمان عفو بین الملل بسیاری از زندانیان و متهمان ساواک زیر شکنجه ها این سازمان دوام نمی آوردند و جان خود را از دست می دادند.

معمولا دو نفر کار شکنجه را برعهده داشتند تا فرصت نفس کشیدن را از زندانی بگیرند! زدن شلاق به کف پای او شروع می شد؛ در حالی که با روشن کردن اجاقی در زیر تخت، پشت زندانی را می سوزاندند. حالت فنری تخت نیز باعث می شد که زندانی بعد از مدتی احساس کند، مهره های کمرش در حال بازشدن از هم هستند. آپولو که با الهام از آپولوی فضانوردان ساخته شده بود، وحشتناک ترین ابزار شکنجه در زندان به حساب می آمد. زندانی به این دستگاه بسته می شد و کلاهی آهنی روی سرش قرار می گرفت تا هنگام خوردن شلاق به کف پایش، فریاد بزند و صدایش در این کلاه بپیچد. همان طور که گفتیم، کلنگ ساختمان موزه عبرت در سال ۱۳۱۱ زده شد و در سال ۱۳۱۶ به عنوان نخستین زندان مدرن ایران برای توقیفگاه عدلیه آغاز به کار کرد که بعدها برای زندان موقت شهربانی و اولین زندان اختصاصی زنان به کار رفت.

ساواک ۱۰ ادارهٔ کل داشت و هریک از آنان برحسب چارت سازمانی وظایف تعیین شده ای داشتند. همین حالا اپ بازار کتاب را نصب کنید و کتابخانه خود را با دانلود کتاب های برتر پربار کنید. © تمامی حقوق محفوظ است و استفاده از اطلاعات سایت تنها با ذکر نام منبع آزاد می باشد. سی وسومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با شعار «با کتاب سلامتیم» از 21 تا 31 اردیبهشت به صورت فیزیکی و مجازی در حال برگزاری است. همه مطالبی که توی کتابلازم می بینید، اعم از معرفی کتاب، معرفی نویسنده و مقالات مجله کتابلازم با زحمت خیلی زیاد تهیه شده وهیچ مطلبی از هیچ وبسایتی کپی نشده.

تازه ترین اخبار

(۹) منصوری، جواد، سیر تکوین انقلاب اسلامی، تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی، ۱۳۷۵ش. آمریکا، انگلیس و اسرائیل در سازماندهی، آموزش و تجهیز ساواک از ابتدای شکل گیری نقش اساسی را دارا بودند و در واقع این سازمان را به یکی از ابزارهای اصلی تداوم وابستگی رژیم شاه به غرب تبدیل کردند. سازمان بازرسی شاهنشاهی در سال ۱۳۳۷ پس از کشف کودتای نافرجام قرنی و دفتر ویژه اطلاعات در سال ۱۳۳۸ با هماهنگی «شاپورچی» به دستور انگلیسی ها تاسیس شد.

انتشار 385 عنوان کتاب درباره ساواک در مرکز بررسی اسناد تاریخی/ اسنادی که در دیگر کتاب ها نیست

فردوست در 1317 درجه ستوان دومی داشت، در 1319 به ستوان یکمی ارتقاء یافت و در سال 1323 سروان شد؛ در 1327 سرگرد بود و در 1332 سرهنگ دومی گرفت و در 1333 سرهنگ شد. فردوست در 1339 به درجه سرتیپی ارتقاء یافت و در 1343 سرلشکر شد. فردوست به زبانهای انگلیسی و فرانسه آشنایی داشت و اندکی نیز زبان آلمانی می دانست.